De vorige Vlaamse regering besloot de culturele bevoegdheden weg te halen bij de provincies. Het beheer van de cultuurhuizen werd overgedragen naar de steden en gemeenten of naar Vlaanderen. Voor de Warande lag die keuze moeilijk. De voorbije jaren is de Warande onder de vleugels van de provincie Antwerpen verder gegroeid tot een huis van naam en faam dat het lokale niveau overstijgt. Het beheer ervan was te groot voor de stad Turnhout om te dragen, maar te klein voor Vlaanderen.

Om een oplossing te vinden, stelde Minister-president Jan Jambon in juni 2023 François Mylle aan als intendant van de Warande. Zijn taak bestond erin om in overleg met alle bestuursniveaus de weg te verkennen naar een duurzame toekomst voor dit belangrijke cultuurhuis in de Kempen. Tijdens het overleg met de intendant heeft de provincie Antwerpen aangegeven dat het bereid is om ook nadien de lead te blijven nemen als beheerder van de Warande. Uit alle gesprekken bleek dat ook de beste keuze. Met de goedkeuring van het decreet voor de verlenging blijft de Warande bij de provincie Antwerpen.

Vol vertrouwen

Luk Lemmens, eerste gedeputeerde en woordvoerder van de deputatie: “De provincie Antwerpen heef ervoor gekozen om ten volle haar verantwoordelijk te nemen als beheerder van het regionale cultuurhuis. En we voegen boter bij de vis door de nodige financiële middelen te voorzien. Niet alleen zorgen we er op deze manier voor dat de noordelijke Kempen cultureel ontsloten blijft, ook zorgen we ervoor dat stad Turnhout met de Warande als ‘derde plek’ aan maatschappelijke coherentie en stadsvernieuwing kan werken. Kortom, op deze manier maken onze missie als ondersteuner van deze lokale besturen ten volle waar. De voorstelling van de het nieuwe jaarprogramma grijpen we als momentum graag aan om aan alle stakeholders, en niet het minst aan het personeel, duidelijk te zeggen dat we onze schouders ten volle onder de fundamenten van dit huis zetten en met vertrouwen naar de toekomst kijken.”

Kathleen Helsen, gedeputeerde en voorzitter van de Raad van Bestuur de Warande: “Het moment van de duidelijkheid is aangebroken. Ik kan me als voorzitter van de Warande absoluut vinden in deze beslissing. Samen met het dynamisch team van de Warande geven we onze volle 100% inzet. Vol vertrouwen kijk ik naar de vernieuwde interne organisatiestructuur en de nieuwe leidinggevenden. Samen loodsen we de Warande naar de toekomst en bieden we zekerheid voor het personeel van het cultuurhuis, een rijk cultuuraanbod en de Kempen.”

Tot nog toe heeft de provincie Antwerpen de nodige middelen vrijgemaakt om de werking van de Warande mogelijk te maken. Dat zal de provincie ook in de toekomst blijven doen. De provincie nam de financiering daarom op in haar meerjarenplan.

Motor voor kunst, cultuur en creatie in de Kempen

De Warande blijft focussen op haar rol van facilitator: ze geeft kunstenaars een podium om zich te tonen aan de 250.000 bezoekers die jaarlijks het cultuurhuis bezoeken. Als een gevestigde waarde in Vlaanderen biedt de Warande zo al vijftig jaar een brede waaier aan dans, beeldende kunst, muziek, circus, woord, literatuur en comedy. 

Maar daarnaast wordt de Warande in de Kempen een huis dat de drijvende kracht is om samen met andere organisaties in de regio maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. In de Kempen zien we een toename van vereenzaming, vergrijzing, een veranderend economisch landschap… het zijn slechts enkele maatschappelijke uitdagingen waar de regio mee geconfronteerd wordt. De Warande moet een plaats zijn in het hart van de stad waar ruimte geboden wordt aan nieuwe creaties om antwoorden te bieden op de noden die in de streek leven. 

Kunst en cultuur zijn krachtige en verbindende instrumenten om, samen met andere organisaties, deze uitdagingen vast te pakken. De Warande kan zijn pioniersrol die het sinds de jaren zeventig uitbouwde ook vandaag blijven waarmaken en een inspirerend voorbeeld zijn voor andere cultuurhuizen in Vlaanderen, in het kader van het bovenlokaal cultuurbeleid.

Nieuw cultuurprogramma met 1e editie 'de Warande Open'

Om haar ambities waar te maken, werkte de provincie samen met de medewerkers van het cultuurhuis reeds een nieuwe interne organisatiestructuur uit. Met duidelijke taakafspraken en een motiverende en waarderende bedrijfscultuur. Met de nieuwe directeur Bart Govaert en zakelijk leider Lieve Crauwels kent de Warande ondertussen de nodige rust en is het cultuurhuis volledig klaar om het nieuwe programma met trots voor te stellen.

Er staat een straf aanbod klaar met (inter)nationale gevestigde waarden, jong talent en verrassende festivals en projecten. Op het programma klinkende namen als Pokey LaFarge, Sidi Larbi Cherkaoui & Shaolin monniken, FC Bergman & Toneelhuis, Scala & Kolacny Brothers, Gravity and Other Myths, Symfonieorkest Vlaanderen & Estonian Ph. Ch. Choir, IKRAAAN, Het Zesde Metaal, Kika & Herwig Ilegems, Kenny Garrett, Tiny Bertels & Evelien Bosmans, Bruno Vanden Broecke, Valentijn Dhaenens & Vincent Stuer / KVS ...

Na een pauze van een jaar komt er weer een gloednieuwe editie van WinterWarm in Kasterlee en keert m i k s, het artistiek coachingstraject voor jongeren terug. 

Op vrijdagavond 24 mei vindt de allereerste editie van de Warande Open plaats. Bezoekers komen er alles te weten over het programma van het nieuwe seizoen 2024-2025. Presentator en dichter Esohe Weyden vertelt samen met Warandedirecteur Bart Govaert over alle highlights en bijzondere voorstellingen & festivals uit het nieuwe programma.

 

Vanaf donderdag 16 mei tot en met zondag 9 juni kunnen liefhebbers tickets bestellen voor de voorstellingen aan tijdelijke vroegevogelkorting. Meer info over het programma op www.warande.be/seizoen2425.